Khas untuk BZmum, and sesape saje yang masih tercari2 resepi untuk membuat ayam percik
source taken from here tetapi telah diubah mengikut citarasa saya
1 ekor ayam dipotong kecil (ambil bahagian yang ada tulang sahaja)
3 mangkuk kecil santan pekat (sebiji kelapa)
4 batang serai (diketuk hujung)
Bahan (A)
1 batang serai
3 ulas bawang putih
1 cm halia
Bahan (B)
1 cm halia
3 biji cili kering
1 biji bawang merah
sedikit asam jawa (yang ni saya tambah sendiri)
secubit gula dan garam
Cara:
Tumbuk bahan A dan gaulkan bersama ayam. Perap selama 1 jam. Sementara itu tumbuk bahan B hingga lumat. Selepas itu panaskan periuk dan panaskan santan dan masukkan bahan B ke dalam santan. Masak sehingga pecah minyak. Kemudian bakar ayam yang telah di perap tadi ke dalam ketuhar. Jika ayam tadi kelihatan hampir masak renjiskan bahan B yang telah di masak tadi dengan serai. Selepas kering sedikit renjiskan bahan B tadi sekali lagi. Lepas tu angkat dan lebihan kuah percik(bahan B) tadi di lumurkan pada ayam yang telah masak.
Tambahan:
serai yang di gunakan untuk merenjis ayam itu hendaklah di ketuk di bahagian bawahnya.
Monday, September 14, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
tenkiu.. nanti aku cuba..
BZmum,
welkams..dan selamat mencuba :)
Post a Comment